Irailaren 2an  hasi eta hilaren 10 arte, iraungo du aurtengo Euskal Jaiak Ordizian. Aurreko urteetan bezala, egitaraua oparoa izango da. Besteak beste, datorren asteazkenean, irailak 6, egingo den aparteko azoka eta aurtengoan bere L. Urteurrena ospatuko duen latxa edo karrantzanako ardiaren esne gordinez egindako gazta-lehiaketa azpimarratu behar ditugu.

Oraingo honetan ere, Ordiziako azokan giro aparta izango dugu, eta goiz osoan zehar era guztietako lehiaketak eta erakusketak ikusi ahal izango ditu bisitariak.

Azken 10 urteetako txapelketetan lehen postua hiru aldiz irabazi duen gaztagileak URREZKO KUTXA GARAIKURRA irabazteko aukera izango du. 2.009. urtean irabazi zuen garaikurra lehenengo aldiz Elgoibarko Jesus Mª Ansolak eta 2013an Ricardo Remiro Eulateko artzainak bigarrenez. Aurtengoan  “S.C. Kortaria” gaztandegiko Julen Arburua (2018, 2019) eta “Ondarre” gaztandegiko Eneko Goiburu (2014, 2021) dira garaikur berezi hau irabazteko aukera dutenak.

Irailaren aurreneko asteazkeneko azokan bestelako lehiaketa eta erakusketak ere antolatu dira: Fruitu eta barazki-lehiaketa, Euskal Oiloaren lehiaketa-erakusketa, Perretxiku erakusketa, Gipuzkoako piriniar arrazako  behi-azienda lehiaketa eta Plaza Nagusian astero postua jartzen duten baserritarren Aipamen Berezia.

Ordiziako Euskal Jaiei buruzko informazioa aurki daiteke webgune honetan: www.ordiziakoazoka.eus

ARDI LATXAREN EDO KARRANTZAKOAREN ESNE GORDINEZ EGINDAKO GAZTEN L. LEHIAKETA

Aurtengoan bere L. Urteurrena ospatzen duen lehiaketa herrikoi hau Beti – Alai pilotalekuan izango da. Izen eman duten artzainek Idiazabal Jatorrizko Izendapena edo Artzain Gazta elkarteetan aurkeztu beharko dituzte gaztak irailaren 4rako, 12:00ak baino lehen, orduan amaituko baita izen emateko epea.

Gaztak Ordiziako D’Elikatuz Elikadura eta Gastronomia Interpretazio Zentroan jasoko dira irailaren 6an; eta goizeko 9:15etan gaztak Beti Alai pilotalekura eramango dituzte dantzari, txistulari eta dultzaineroek sortutako giroan eta desfile bat egingo da artzain, agintari, epaimahaikide eta Kofradiako kideekin.

Lehiaketa, goizeko 10:30etan hasiko da eta, eta hainbat sukaldari, gastronomia-adituk eta kazetarik osatuko du epaimahaia. Juan Mari Arzak sukaldaria Ordiziako Gazta Lehiaketako Epaimahaiko Lehendakaria izan da lehiaketa hasi zenetik, eta orain erreleboa Pedro Subijanak hartuko du. Juan Mari Arzak Ohorezko Lehendakari izatera pasako da  eta eskerrik beroenak helarazteko omenaldi txiki bat egingo zaio , urte guzti hauetan Ordiziako gazta txapelketaren alde egindako lanagatik. Aurten 13:30etarako irabazlearen izena izango dugu, eta hori jakin ostean, jarraian egingo da enkantea. Enkantea amaitu ostean aterako da familia-argazkia.

Aurtengoan, 2013. urteaz geroztik gazta-lehiaketan irabazle izan diren artzainen gazten salmenta puntuak, Beti-Alai pilotalekuko frontoi txikitik Zuhaiztira pasako dira, beste gazta saltzaileekin batera jarriz.

FRUITU ETA BARAZKI-LEHIAKETA, PERRETXIKO ERAKUSKETA

Jose Migel Barandiaran Plazan ere izango da zer ikusia, bertan egingo baita fruitu eta barazki-lehiaketa eta perretxiko-erakusketa. Azken honetan, Aranzadi Zientzia Elkarteko ordezkariak izango ditugu perretxikoen inguruko azalpenak ematen. Sariak Barandiaran Plazan bertan banatuko dira, eta bertan izango da Baserritarren Postuen Aipamen Berezia eta euskal oiloen lehiaketako sari banaketa ere, irailaren 6an, eguerdiko 12etan.

GIPUZKOAKO PIRINIAR ARRAZAKO BEHI-AZIENDA LEHIAKETA

Gipuzkoako piriniar arrazako behien lehiaketa Garagartza Plazan izango da. Herrialdeko abeltzainek bertako piriniar arrazako ganadua jarriko dute erakusgai. Lehiaketaz kanpo,  idiskoen erakusketa ere izango da.

Aurten ere ganadu-lehiaketa herrialde mailakoa izango da, eta soilik piriniar arrazako ganaduena izango da.

Sariak 13:00etan banatuko dira Garagartza Plazan.

PLAZA NAGUSIKO BASERRITARREN POSTUEN AIPAMEN BEREZIA

EUSKAL OILOEN XL. ERAKUSKETA- FERNANDO OROZCOREN OROIMENEZKO XVIII. SARIA

Ordiziako Plaza Nagusian asteazkenero parte hartzen duten baserritarrei Aipamen Berezia egingo zaie. Ordiziako azokara leial etortzen diren baserritarren esfortzuari eman nahi zaio balioa Aipamenarekin.

Joxe Miel Barandiaren Plazan Oiloen LX. lehiaketa-erakusketa / Fernando Orozcoren Oroimenezko XVIII. Sarian honako arrazak aurkeztuko dira: marraduna, gorria, beltza, zilarra eta lepasoila.

AZOKA BEREZIKO BESTE POSTU BATZUK

ZUHAIZTIAN, Beti Alai frontoiaren parean, azken hamar urtetako gazta lehiaketako irabazleen gaztak salgai egongo dira ,beste gazta ekoizle batzuekin batera eta, gainera, Arabar Errioxako eta Nafarroako zenbait ardo-egile, eta sagardogileen postuak ere jarriko dira. Ordiziako erdiguneko kaleetan, berriz, eskuz egindako nekazaritzako elikagaien salmenta-postuak egongo dira; hala nola, ogia, taloak, eztia, euskal pastela, gozokiak...

www.Ordiziakoazoka.eus webgunean daukazue Ordiziako Euskal Jaiei buruzko informazio guztia.

(Honekin batera duzue, atzean,  Euskal Jaietako egitarau osoa).

 URREZKO KUTXA GARAIKURRA 2023 – GAZTA LEHIAKETA

 Beste behin ere Urrezko Kutxa Garaikurra irabazteko aukera izango du azken 10 urteetan lehen postua hiru aldiz lortu duenak: “S.C. Kortaria” gaztandegiko Julen Arburua (2018, 2019) eta “Ondarre” gaztandegiko Eneko Goiburu (2014, 2021) dira garaikur berezi hau irabazteko aukera dutenak.

Saria banatu eta hurrengo urtetik aurrera, berriro hasiko gara denbora-tartea zenbatzen sari berri bat banatu ahal izateko. 2009. urtean  irabazi zuen lehengo garaikurra Elgoibarko Jesus Ansolak eta 2013an Ricardo Remiro Eulateko artzainak lortu zuen.

ORDIZIAKO GAZTA LEHIAKETAKO AZKENEKO HAMAR IRABAZLEEN ZERRENDA

  • Ricardo Remiro (Eulate)
  • Karmele Murua (Segura)
  • Jon Etxebarria (Zeanuri)
  • Joseba Insausti (Ordizia)
  • Jose Luis Odriozola (Aia)
  • Julen Arburua (Lekaroz)
  • Julen Arburua (Lekaroz)
  • Patxi Lopez de Uralde (Larrea)
  • Eneko Goiburu (Segura)
  • La Leze (Ilarduia)

ARDI LATXAREN EDO KARRANTZAKOAREN ESNE GORDINEZ EGINDAKO GAZTEN L. LEHIAKETA

Ordiziako Udalak  Ardi Latxaren edo Karrantzakoaren esne gordinez egindako gazten lehiaketa  antolatu du aurten ere, Ordiziako Idiazabal Gaztaren Kofradiarekin eta Idiazabal Jatorrizko Izendapenarekin elkarlanean. Datorren irailaren 6an, asteazkenez, goizeko 10:30etan hasiko da lehiaketa, Ordiziako Beti-Alai pilotalekuan.

EPAIMAHAIA

Epaimahaia, besteak beste, gastronomia arloko jende ezagunak, kritikariek eta Idiazabal gaztaren inguruko kontuetan adituak direnek osatuko dute. Mahai bakoitzean honako kideak egongo dira:  sukaldari bat, kazetari bat eta Idiazabal Gaztetan aditua den teknikari bat.

 LEHENDAKARIA

 Juan Mari Arzak

 

TEKNIKARIAK

 Alfredo Fernandez            Idiazabal Jatorri Izendapeneko teknikaria

Carmen de Vega               Idiazabal Jatorri Izendapeneko teknikaria

Patxi Pérez Elortondo     Idiazabal Jatorri Izendapeneko teknikaria

Iñaki Etaio Alonso             Idiazabal Jatorri Izendapeneko teknikaria

Noelia Aldai                       Idiazabal Jatorri Izendapeneko teknikaria

Igor Hernandez Ochoa    Idiazabal Jatorri Izendapeneko teknikaria

Maria Jose García              Idiazabal Jatorri Izendapeneko teknikaria

SUKALDARIAK

           Hilario Arbelaitz                                        “Zuberoa” Jatetxea Oiartzun

Pedro Subijana                                         “Akelarre” Jatetxea de Donostia.     

Elena Arzak                                                “Arzak” Jatetxea Donostia    

Martin Berasategi                         “Martin Berasategi” Jatetxea  Lasarte

Xabier Zabaleta                 “Aratz” Erretegia Donostia / Jakitea Elkartea                     

Nicolás Ramírez Jiménez                           “Túbal” Jatetxea Tafalla                                         

Najat Kaanache                                            “Nur” de Fez (Marruecos)                 

Andoni Luis Aduriz                                   “Mugaritz”  Jatetxea Errenteria     

Lourdes Rekondo                                   “Rekondo” Jatetxea Donostia

       

 KAZETARIAK

Mikel Zeberio                        Kazetari Gastronomoa "PETRA MORA/ BCC

Mitxel Ezkiaga                              “DIARIO VASCO“ kazetaria       

Martxelo Otamendi                                  “BERRIA” kazetaria.

Jordi Feliu                                               Kazetari eta gastronomian aditua

 

GONBIDATUAK

Jose Mari Aizega               Basque Culinary Center. Zuzendaria  

Victor Manuel                                                  Abeslaria

Emma García                                         Kazetari eta aurkezlea

Quino Martínez            Gipuzkoako Ostalaritza Elkarteko Idazkari Orokorra

 

 

SARIAK

Gazta-lehiaketak 50 urte betetzen dituen honetan, azken urteetako diru sariek igoera izango dute (lehen eta bigarren saria):

LEHEN SARIA: 2000 euro – TXAPELA, KUTXAren garaikurra – 12.000 etiketa esaldi honekin: ORDIZIAKO TXAPELDUNA, ARTZAINAREN IZENA eta URTEA  eta Diploma        

BIGARREN SARIA:  1000 euro, ORDIZIAKO UDALAren GARAIKURRA eta Diploma       

HIRUGARREN SARIA:   500 euro, ORDIZIAKO UDALAren GARAIKURRA eta Diploma     

LAUGARREN SARIA: 250 euro eta Diploma

BOSGARREN SARIA: 220 euro eta diploma

Ordiziako Gazta Lehiaketaren Ekitaldi honetan. FINALISTA DIPLOMA bana emango zaie azken dastaketarako sailkatutako 14 artzainei.

ENKANTEA

Ordubata terdiak eta ordubiak bitartean eta gazta lehiaketaren sailkapena ezagutu ondoren gazta irabazlearen enkantea egiten da. Enkantea da, ezbairik gabe, gazta lehiaketaren unerik ikusgarrienetako bat. Enkantean jasotako dirua egoitzan edo euren etxeetan dauden adineko pertsonentzat zuzenduko da. Diru horrekin, bakarrik daudenei etxean edo etxetik irteteko laguntza eskainiko zaie eta egoitzan bertan aisialdiaz gozatzeko ekintzak burutuko dira. Ekintzak Ordiziako Nagusilan bezalako elkarte eta beste herriko eragileek sustatuko dituzte.

GAZTA-ENKANTEAREN BILAKAERA

URTEA

DIRU-KOPURUA

EROSLEA

1980

12.000

JUAN Mª ARZAK, “ARZAK”

1981

15.000

JOSE JUAN CASTILLO “NICOLASA”

1982

28.000

ERRASTI “GURIA”

1983

42.000

PEDRO SUBIJANA “AKELARRE”

1984

65.000

EVARISTO GARCIA

1985

110.000

ZACARIAS PUENTE

1986

115.000

SEBASTIAN AZPIRI

1987

135.000

“BILORE”

1988

190.000

“QUESOS ALDANONDO”

1989

210.000

“BARTOLO” JATETXEA

1990

260.000

“EGOSARI” JATETXEA

1991

360.000

“EGOSARI” JATETXEA

1992

385.000

“PATXI” JATETXEA

1993

390.000

“SUPER AMARA”

1994

450.000

“SUPER AMARA”

1995

500.000

“ELUTXETA” SAGARDOTEGIA

1996

550.000

“LA BARANDILLA” supermerkatua

1997

570.000

PRYCA OLABERRIA (Varela jn.)

1998

580.000

PRYCA OLABARRIA  (Varela jn.)

1999

600.000

“SUPER MATÍA” supermerkatua

2000

550.000

“LARZABAL” JATETXEA DONOSTIA

2001

610.000

“RAVELL” JATETXEA

2002

4.100  euro

ANGEL URANGA (PINTOREA)

2003

5.100 euro

“POTTOKA” ETA “MARTINEZ”

2004

12.100 euro

“PATXI ERRETEGIA” (LIERNIA)

2005

6.000 euro

CASTILLO HOTELA (OLABERRIA)

2006

6.200 euro

“EL CASERON” JATEXEA – ARMENTIA (ARABA)

2007

6.400 euro

JOAKIN ARRATIBEL “DIVINUS CATERING”

2008

6.700 euro

CASA EZEIZA (TOLOSA)

2009

12.000 euro

SUPER AMARA

2010

7.200 euro

DOLAREA HOTELA (Beasain)                    

2011

7.300 euro

RESTAURANTE PORRUE (Bilbo)

2012

7.400 euro

CATALANA OCCIDENTE  ASEGURU-ETXEA

2013

7.500 euro

BOLINTXO OKINDEGIA (BERGARA)

2014

13.050 euro

AMPO KOOPERATIBA (IDIAZABAL)

2015

7.600 euro

CATALANA OCCIDENTE

2016

8.000 euro

OKELETXE HARATEGIAK

2017

8.200 euro

CARREFOUR OLABERRIA

2018

8.750 euro

SAN SEBASTIÁN GASTRONOMIKA

2019

9.000 euro

BETI JAI BERRI JATETXEA (DONOSTIA)

2020

9.200 euro

TECNOMOTO

2021

9.400 euro

HOTEL EL CISNE (ZARAGOZA)

2022

9.600 euro

BODEGAS MITARTE (LABASTIDA)