IRAILAREN 5a, EUSKAL JAIETAKO AZOKA BEREZIAREN EGUNA
Mikel Zeberiok jasoko du aurten aparteko aitortza gazta lehiaketaren alde egindako lanagatik
Abuztuaren 29an hasi eta hilaren 9a arte iraungo du aurten Euskal Jaietako programak Ordizian. Aurreko urteetan bezala, egitaraua oparoa da. Besteak beste, datorren asteazkenean, irailaren 5ean, egingo den aparteko azoka eta latxa edo Karrantzako ardiaren esne gordinez egindako gazta-lehiaketa azpimarratu behar da. Era berean, azpimarratzekoak dira Ordiziako hiribilduaren 750. Urteurrenaren baitan antolatu diren ekitaldi bereziak. Hauen berri eman dute Donostian Xabier Arruti, Nekazaritza eta Landa Garapen Zuzendariak; Bittor Oroz, Eusko Jaurlaritzako Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako Sailburuordeak; Jose Miguel Santamaria, Ordiziako alkateak; Miriam Molina, Idiazabal Jatorri Izendapeneko gerenteak eta Ander Aizpurua, Kutxa Fundazioko ordezkariak.
Oraingo honetan ere Ordiziako azokan giro aparta izango dugu, eta goiz osoan zehar era guztietako lehiaketak, erakusketak eta enkanteak ikusi ahal izango ditu bisitariak. Azken hamar urteetako txapelketetan lehen postua hiru aldiz irabazi duen gaztagileari URREZKO KUTXA GARAIKURRA emango zaio. 2009. urtean irabazi zuen garaikurra lehenengo aldiz Elgoibarko Jesus Mª Ansolak eta orain dela bost urte (2013) Ricardo Remiro Eulateko artzainak bigarrenez.
Irailaren aurreneko asteazkeneko azokan bestelako lehiaketak ere antolatu dira: Fruitu eta barazki-lehiaketa, Euskal Oiloaren lehiaketa-erakusketa, Gipuzkoako Piriniar arrazako behi-azienda lehiaketa eta Plaza Nagusian astero postua jartzen duten baserritarren Aipamen Berezia. Aldi berean, hainbat erakusketa izango dira: Perretxikoak, Euskal Oiloa eta nekazal tresneria eta makinaria.
Ordiziako Euskal Jaiei buruzko informazioa aurki daiteke web gune honetan: www.ordiziakoazoka.eus
ARDI LATXAREN EDO KARRANTZAKOAREN ESNE GORDINEZ EGINDAKO GAZTEN XLV. LEHIAKETA
Lehiaketa herrikoi hau Beti-Alai pilotalekuan izango da. Izen eman duten artzainek Idiazabal Jatorrizko Izendapena edo Artzai Gazta elkarteetan aurkeztu beharko dituzte gaztak irailaren 3rako, 12:00ak baino lehen, orduan amaituko baita izen emateko epea.
Gaztak Ordiziako D’Elikatuz Elikadura eta Gastronomia Interpretazio Zentroan jasoko dira irailaren 5ean; eta goizeko 9:15etan gaztak Beti Alai pilotalekura eramango dituzte dantzari, txistulari eta dultzaineroek sortutako giroan eta desfile bat egingo da artzain, agintari, epaimahaikide eta Kofradiako kideekin.
Lehiaketa, berez, goizeko 10:30etan hasiko da eta, Juan Mari Arzak lehendakari dela, hainbat sukaldarik, gastronomia-adituk eta kazetarik osatuko du epaimahaia.
Arratsaldeko 13:30ak aldera jakingo dugu artzain irabazleak nor diren eta, ondoren, saritutako gazten enkantea egingo da.
Aurrez, Ordiziako Udalak eta Ordiziako Idiazabal Gaztaren Kofradiak, MIKEL ZEBERIO ANTIA Jaunari aitortza egingo diote, Ordiziako Gazta Lehiaketaren zabalkundean eta epaimahaian hainbat urtetan egindako lanagatik eta berriki lortu duen kazetaritza jardun onenari eskainitako “Premio Nacional de Gastronomía” saria dela eta.
Beti-Alairen ondoko pilotaleku txikian, 2008. urteaz geroztik gazta-lehiaketan irabazle izan diren artzainen gaztak jarriko dira salgai.
Jose Migel Barandiaran Plazan ere izango da zer ikusia, bertan egingo baita fruitu eta barazki-lehiaketa eta perretxiko-erakusketa.
Sariak Barandiaran Plazan bertan banatuko dira, eta bertan izango da Baserritarren Postuen Aipamen Berezia ere, irailaren 5ean, eguerdiko 12:00etan.
Gipuzkoako piriniar arrazako behien lehiaketa Garagartza Plazan izango da. Herrialdeko abeltzainek bertako piriniar arrazako ganadua jarriko dute erakusgai. Lehiaketaz kanpo, idiskoen erakusketa ere izango da.
Aurten ere ganadu-lehiaketa herrialde mailakoa izango da, eta soilik piriniar arrazako ganaduena izango da.
Sariak 13:00etan banatuko dira Garagartza Plazan, baita euskal oiloen lehiaketako sariak ere.
PLAZA NAGUSIKO BASERRITARREN POSTUEN AIPAMEN BEREZIA
EUSKAL OILOEN XXXVII. ERAKUSKETA- FERNANDO OROZCOREN OROIMENEZKO XV. SARIA
Ordiziako Plaza Nagusian asteazkenero parte hartzen duten baserritarrei Aipamen Berezia egingo zaie. Ordiziako azokara leial etortzen diren baserritarren esfortzuari eman nahi zaio balioa Aipamenarekin.
Goen Plazan Oiloen XXXVII. lehiaketa-erakusketa / Fernando Orozcoren Oroimenezko XV. Sarian honako arrazak aurkeztuko dira: marraduna, gorria, beltza, zilarra eta lepasoila.
AZOKA BEREZIKO BESTE POSTU BATZUK
ARBOLEDAN, Beti Alai frontoiaren parean, Idiazabal Jatorrizko Izendapena duten gaztak ipiniko dituzte salgai, eta, gainera, Arabar Errioxako zenbait ardo-egileren postuak ere jarriko dira. Urdaneta, Santa Maria-Andre Maria eta gudarien Etorbidea kaleetan, berriz, eskuz egindako nekazaritzako elikagaien salmenta-postuak egongo dira; hala nola, ogia, taloak, eztia, euskal pastela, gozokiak... Artisautzari dagokionez, GABILTZA, Gipuzkoako artisau elkartearen salmenta-postuak ikusi ahal izango dira Beti Alai ondoko frontoi txikian. Ordizia kalean, berriz, nekazaritza makinen erakusketa ipiniko da.
www.Ordiziakoazoka.eus webgunean daukazue Ordiziako Euskal Jaiei buruzko informazio guztia.
ARDI LATXAREN EDO KARRANTZAKOAREN ESNE GORDINEZ EGINDAKO GAZTEN XLV. LEHIAKETA
Ordiziako Udalak Ardi Latxaren edo Karrantzakoaren esne gordinez egindako gazten lehiaketa antolatu du aurten ere, Ordiziako Idiazabal Gaztaren Kofradiarekin eta Idiazabal Jatorrizko Izendapenarekin elkarlanean. Datorren asteazkenean izango da, irailaren 5ean alegia. Goizeko 10:30etan hasiko da lehiaketa, Ordiziako Beti-Alai pilotalekuan.
Epaimahaia, besteak beste, gastronomia arloko jende ezagunak, kritikariek eta Idiazabal gaztaren inguruko kontuetan adituak direnek osatuko dute. Mahai bakoitzean honako kideak egongo dira: sukaldari bat, kazetari bat eta Idiazabal Gaztan aditua den teknikari bat.
LEHENDAKARIA
Juanmari Arzak
TEKNIKARIAK
Joserra Agiriano Barrón, Idiazabal Jatorri Izendapeneko teknikaria
Jesus Oleaga, Idiazabal Jatorri Izendapeneko teknikaria
Marta Albisu Aguado, Idiazabal jatorri Izendapeneko teknikaria
Patxi Pérez Elortondo, Idiazabal Jatorri Izendapeneko teknikaria
Jesus Arregi, Idiazabal Jatorri Izendapeneko teknikaria
Victoria Urresti, Idiazabal Jatorri Izendapeneko teknikaria
Alfredo Fernández, Idiazabal Jatorri Izendapeneko teknikaria
SUKALDARIAK
Martín Berasategui, "Martín Berasategui “ Jatetxea Lasarte
Hilario Arbelaitz, “Zuberoa” “ Jatetxea Oiartzun.
Pedro Subijana, “Akelarre” “ Jatetxea Donostia.
Elena Arzak, “Arzak” “ JatetxeaDonostia
Ander Gonzalez, “Astelena” Jatetxea Donostia
Zigor Iturrieta, Sukaldaria eta EITBko aurkezlea
Aitor Arregi, “Elkano” Jatetxea, Getaria
Nicolas Ramirez, “Tubal” Jatetxea, Tafalla
KAZETARIAK
Mikel Zeberio, Kazetari Gastronomoa "PETRA MORA/ BCC “
Oraitz Gartzia Recondo, “DIARIO VASCO“ Kazetaria
Mitxel Ezkiaga, “DIARIO VASCO“ kazetaria
David de Jorge, Gastronomia aholkularia eta Telebista aurkezlea
Aitor Buendia, Radio Euskadiko kazetaria
José Ribagorda, Mediaset taldeko kazetaria
GONBIDATUAK
Jose Mari Aizega, Basque Culinary Center. Zuzendaria
Luis de Lezama, “Grupo Lezama” Jatetxeak
José Gómez, “Joselito” embutidos y jamones
Xabier Alkorta, “Eusko Ikaskuntza” bere 100. Urteurrenean
Véronique Richez-Lerouge, Association Fromages de Terroirs, lehendakaria
Joxe Mari Goenaga, Zine zuzendari eta gidoilaria
Gazta-lehiaketak lortu duen maila ikusita eta eskuz egindako Idiazabal gaztari dagokionez protagonista nagusiak artzainak direla aitortzeko hauek dira banatuko diren diru-sariak:
LEHEN SARIA: 1.750 euro - KUTXAren garaikurra – 12.000 etiketa esaldi honekin: ORDIZIAKO TXAPELDUNA, ARTZAIAREN IZENA eta URTEA eta Diploma
BIGARREN SARIA: 850 euro, ORDIZIAKO UDALAren GARAIKURRA eta Diploma
HIRUGARREN SARIA: 500 euro, ORDIZIAKO UDALAren GARAIKURRA eta Diploma
LAUGARREN SARIA: 250 euro eta Diploma
BOSGARREN SARIA: 220 euro eta diploma
Edizio honetan, aurre dastaketaren ondoren sailkatuak izan diren 14 artzainei FINALISTAREN DIPLOMA bana emango zaie.
URREZKO KUTXA GARAIKURRA-2018
Beste behin ere Urrezko Kutxa Garaikurra emango zaio azken 10 urteetan lehen postua hiru aldiz lortu duenari.
Saria banatu eta hurrengo urtetik aurrera, berriro hasiko gara denbora-tartea zenbatzen sari berri bat banatu ahal izateko.
2009. urtean irabazi zuen lehengo garaikurra Elgoibarko Jesus Ansolak eta 2013an Ricardo Remiro Eulateko artzaiak lortu zuen.
ORDIZIAKO GAZTA LEHIAKETAKO AZKENEKO HAMAR IRABAZLEEN ZERRENDA
2008 Rikardo Remiro (Eulate)
2009 Jesus Ansola Juaristi (Elgoibar)
2010 J. Aranburu Elkartea (Idiazabal)
2011 Rikardo Remiro ( Eulate)
2012 Jon Etxebarria (Zeanuri)
2013 Ricardo Remiro (Eulate)
2014 Karmele Murua (Segura)
2015 Jon Etxebarria (Zeanuri)
2016 Joseba Insausti (Ordizia)
2017 Jose Luis Odriozola (Aia)
Ordubata terdik aldera eta gazta lehiaketaren sailkapena ezagutu ondoren gazta irabazlearen enkantea egiten da. Enkantea da, ezbairik gabe, azoka bereziaren unerik ikusgarrienetako bat.
GAZTA-ENKANTEAREN BILAKAERA
URTEA |
DIRU-KOPURUA |
EROSLEA |
1980 |
12.000 |
JUAN Mª ARZAK, “ARZAK” |
1981 |
15.000 |
JOSE JUAN CASTILLO “NICOLASA” |
1982 |
28.000 |
ERRASTI “GURIA” |
1983 |
42.000 |
PEDRO SUBIJANA “AKELARRE” |
1984 |
65.000 |
EVARISTO GARCIA |
1985 |
110.000 |
ZACARIAS PUENTE |
1986 |
115.000 |
SEBASTIAN AZPIRI |
1987 |
135.000 |
“BILORE” |
1988 |
190.000 |
“QUESOS ALDANONDO” |
1989 |
210.000 |
“BARTOLO” JATETXEA |
1990 |
260.000 |
“EGOSARI” JATETXEA |
1991 |
360.000 |
“EGOSARI” JATETXEA |
1992 |
385.000 |
“PATXI” JATETXEA |
1993 |
390.000 |
“SUPER AMARA” |
1994 |
450.000 |
“SUPER AMARA” |
1995 |
500.000 |
“ELUTXETA” SAGARDOTEGIA |
1996 |
550.000 |
“LA BARANDILLA” supermerkatua |
1997 |
570.000 |
PRYCA OLABERRIA (Varela jn.) |
1998 |
580.000 |
PRYCA OLABARRIA (Varela jn.) |
1999 |
600.000 |
“SUPER MATÍA” supermerkatua |
2000 |
550.000 |
“LARZABAL” JATETXEA DONOSTIA |
2001 |
610.000 |
“RAVELL” JATETXEA |
2002 |
4.100 euro |
ANGEL URANGA (PINTOREA) |
2003 |
5.100 euro |
“POTTOKA” ETA “MARTINEZ” |
2004 |
12.100 euro |
“PATXI ERRETEGIA” (LIERNIA) |
2005 |
6.000 euro |
CASTILLO HOTELA (OLABERRIA) |
2006 |
6.200 euro |
“EL CASERON” JATEXEA – ARMENTIA (ARABA) |
2007 |
6.400 euro |
JOAKIN ARRATIBEL “DIVINUS CATERING” |
2008 |
6.700 euro |
CASA EZEIZA (TOLOSA) |
2009 |
12.000 euro |
SUPER AMARA |
2010 |
7.200 euro |
DOLAREA HOTELA (Beasain) |
2011 |
7.300 euro |
RESTAURANTE PORRUE (Bilbo) |
2012 |
7.400 euro |
CATALANA OCCIDENTE ASEGURU-ETXEA |
2013 |
7.500 euro |
BOLINTXO OKINDEGIA (BERGARA) |
2014 |
13.050 euro |
AMPO KOOPERATIBA (IDIAZABAL) |
2015 |
7.600 euro |
CATALANA OCCIDENTE |
2016 |
8.000 euro |
OKELETXE HARATEGIAK |
2017 |
8.200 euro |
CARREFOUR OLABERRIA |
EUSKAL JAIETAKO AZOKA BEREZIA – HISTORIA LABURRA
Ordiziako lehenengo azokak San Bartolomé (XI-XII m.) baselizaren inguruan egin ziren, orduko garaiko ordiziarrak eta ingurukoak elkartzeko tokia zen. Orduko lehen merkataritza-topaketak finkatu eta arautu egin ziren Ordiziako gunea Hiribildu bihurtu zenean eta Ordiziak Gasteizko Forua lortu zuenean.
1268anOrdiziako hiribilduak Gasteizko Forua lortu zuen, beste pribilegio batzuen artean, altxor publikoari ezer ordaindu gabe, herritarrek funts-ondasunak saldu, erosi edota izateko erabateko ahalmena zutelako.
1512ko maiatzaren 15eanJoana erreginak asteazkenetan azoka frankoa egiteko
errege-baimena eman zion Ordiziari, azokaren bidez herria berreraikitzen laguntzeko, izan ere, urte horretako martxoaren 18an izan zen suteak herria hondatu baitzuen. Hala ere, ziurrenik, lehenagokoa izango da azoka hori.
1614an, San Bartolome egunez urtero azoka berezia egiteko eskumena eman zion erregeak eta, gerora, azoka egun hori irailaren 8ra aldatu zen. Horixe da, hain zuzen ere, Euskal Jaietako egungo Azoka Bereziaren jatorria.
Euskal Jai hauen ospakizunei buruzko erreferentzia ugari dago; adibidez, 1904an Gipuzkoako Foru Aldundiak eta Hiribilduko Udalak antolatu zituzten eta hainbat lehiaketa egin ziren jai haien barnean: txahalak, bertako eta kanpoko zezenak, zaldiak eta astoak, txerriak, untxiak, bertako nekazaritza-produktuak –gurina, eztia, argizaria, sagarrak, madariak, gazta–, nekazaritzarako makinak, etab. 2004 urtean festa hauen lehen urteurrena ospatu zenez Ordiziako Udalak jatorria ikertu zuen.
Jai hauen iturburua Anton Abaddia zientzialari eta bidaiari nekaezinak antolatzen zituenetan aurki dezakegu; izan ere, gizon hori ekintza hauetan ere aritzen zen, euskara eta euskal kanten azterketan aritzeaz gain. Abaddia jaunak 1853an Urruñan Euskal Jaiak bultzatu zituen, eta euskal izaeraren hainbat alderdi azaleratzen ziren jai horietan.
1904an Ordizian egin ziren Euskal Jaiei dagokienez, historiak garrantzitsutzat jo zituen, eta Batzorde Berezia sortu zuten garai hartako alkateak, Salustiano Iturriozek, eta beste hainbat pertsonak. Herriko kaleak eta udaletxea apaindu zituzten eta Euskal Jaien bizkarrezurra osatu zuten, gaur egun oraindik ere irauten duten zenbait ekitaldirekin.
Asteazkenero egiten diren “ohiko” azokez gain eta ostiralekoaz gain, urtero azoka bereziak antolatzen dira, azpimarratzeko modukoak honakoak: Gabonetako ez-ohiko azoka, Artzain Eguna, Arabar Errioxako ardo azoka, Erdi Aroko azoka, Artisaualdia…
ARDI LATXAREN EDO KARRANTZAKOAREN ESNE GORDINEZ EGINDAKO
GAZTEN LEHIAKETAREN HISTORIA
Badakigu iraileko azoka berezian gazta-lehiaketa antolatzen dela 1904. urtetik gutxienez. Urte horretan, Euskal Jaietan bertako ardi-gaztaren lehiaketa egin zen eta hauexek izan ziren lehiaketa haren emaitzak:
1. Francisco Mª Muñoz (Zerain). Saria: 30 pezeta
2. Martin Jose Irastortza (Zaldibia). Saria: 20 pezeta
3. Jose Antonio Elortza (Idiazabal). Saria: 10 pezeta
Gaur egun izaten den gazta-lehiaketa 60ko hamarkadan hasi zen eta, orain arte, urtero antolatu izan da.
Horrela, 1962ko irailaren 5ean, Euskal Jaietan izan zen gazta-lehiaketaren berri eman zuten egunkariek eta hauexek izan ziren urte hartako emaitzak:
1. Santos Lopez, Okondogoienakoa (Araba) 250 pta.
2. Indalecio Martinez, Araiakoa (Araba) 100 pta.
3. Martin Martinez, Araiakoa (Araba) 100 pta.
4. Jose Mª Oyarbide, Urbasakoa (Nafarroa) 100 pta.
1964az geroztik, Kutxak babesten du lehiaketa.
Badakigu 1972an hogei artzainek parte hartu zutela.
1973an irabazlea Juan Aldasoro zegamarra (Aizkorri – Sancti Spiritu) izan zen eta 3.000 pezeta eta Kutxaren garaikurra jaso zituen.
1974an gazta-lehiaketaren araudia idatzi zen eta honako izena eman zitzaion: LATXA ARDIAREN ESNEZ ARTZAINEK EGINDAKO GAZTEN I. LEHIAKETA.
Urte horietan guztietan, epaimahaia hiribilduko gastronomia elkarteetako bi ordezkarik eta ardi-gazta kontuetan adituak ziren bi pertsonek osatu zuten, Jose Castillo eta Jose Maria Busca Isasiren gidaritzapean.
1980ko irailaren 10ean, VII. lehiaketan, EUSKAL SUKALDARITZA BERRIAREN sortzaileek hartu zuten parte epaimahaian: Juan Mª Arzakek, Pedro Subijanak, Karlos Argiñanok, Jose Juan Castillok; horiekin eta gastronomia-elkarteetako ordezkariekin batera, epaimahaian CAMBIO 16 aldizkariko Xavier Domingo kazetariak ere hartu zuen parte. Urte horretan berrikuntza nabarmen eta garrantzitsu bat izan zen: gazta erdia ENKANTEAN saldu zen (bildutako dirua Ordiziako Zaharren Egoitzarentzat izan zen). Lehenengo enkantean, Arzakek 12.000 pezetaren truke erosi zuen Jose Antonio Etxabe Barandiaran zaldibiarrak (Aralar-Konporta) egindako gaztaren erdia. Arrakasta handia izan zuen enkanteak.
1990eko irailaren 4an Idiazabal Gaztaren Kofradia osatu zen, “latxa ardiaren gazta-lehiaketa garatu eta sustatzeko” helburuz. Izugarrizko eragina izan zuen gertakari hark lehiaketaren etorkizunean, une horretatik aurrera, Ordiziako Udalaren jarraibideak betez, Kofradia bera arduratu baita lehiaketa antolatzeaz.
1992an Juan Mª Arzak izendatu zuten Gazta-Lehiaketako Epaimahaiko Presidente.
2000. urtetik aurrera, lehiaketan parte hartzen duten gazten jatorria ongi ziurtatzen bazen ere (irabazten duen gaztaren analisia, egilea artzaina dela erakusten duen ziurtagiria…), gazta-lehiaketak aldaketa nabarmenak izan zituen, lehiaketan parte hartzen duten gazten jatorriari buruzko bermea indartu nahian.
Oinarri berrietan baldintza zehatzagoak ezarri ziren eta, horien artean, hauexek nabarmenduko ditugu:
1. Lehiaketan parte hartu nahi duten artzainek aldez aurretik eman behar dute izena.
2. Gaztek KASEINA-PLAKA eduki behar dute
3. Artaldeek gutxienez 100 ardi izan behar dituzte eta soilik latxa arrazako ardiak onartuko dira bertan.
4. Nekazaritzako Gizarte-Segurantzan alta emanda egon behar dute parte hartzen duten artzainek.
5. Halaber, artzainek, gazta egiteko OSASUN ERREGISTROAN titular izan behar dute.
Parte-hartzaileak 50-60 artean izaten dira. 1991n hautsi zen errekorra: 109 artzainek parte hartu zuten.Irabazlea Martin Jose Eizmendi Iza izan zen.
1980an Juan Mª Arzakek 12.000 pezeta ordaindu zituenetik Larzabal Jatetxeak 2000. urtean 550.000 pezeta ordaindu zituenera, enkanteak izugarrizko bilakaera izan du; 1986an Sebastian AZPIRIk 115.000 pezeta ordaindu zituen; 1991n Egosarri jatetxeak, 360.000 pezeta; eta 2000. urtean Larzabal jatetxeak 550.000 pezeta. 2002. urtean 4.100 euro (682.000 pezeta) ordaindu zituen Uranga margolariak. 2003. urtean, berriz, 5.100 euro (850.000 pezeta) ordaindu zituzten Ordiziako POTTOKA tabernako Aitor Urretak eta MARTINEZ jatetxeko sukaldari Xabier Martinezek. 2004an, Lierniako Patxi Erretegiak (Gipuzkoa)12.100 euro ordaindu zituen. 2010ean Beasaingo Dolarea Hotelak, berriz, 7.200 euro ordaindu zituen. 2011 urtean 7.300 euro ordaindu zituen Bilboko Porrue jatetxeak, 2012an 7.400 euro Catalana Occidente aseguroetxeak, 7.500 Bergarako Bolintxo okindegiak eta 2014 han berriro errekorra ezarri zuen Idiazabalgo AMPO KOOP. Elkarteak bere 50. urteurrenean gazta erdiagatik 13.050€ ordainduz. 2015ean Catalana Occidente aseguroetxeak errepikatu zuen bere 2012ko eskaintza hobetuz, 7.600€rekin, 2016an Okeletxe Harategiak eraman zuen 8000€gatiketa 2017an Carrefour Olaberriak 8.200€tan.
1984an, lehiaketa eta, batik bat, Idiazabal gaztaren kalitatea hobetu nahian, “ORDIZIA TXAPELDUN” izeneko lehiaketa berria sortu zen; lehiaketa horretan, hasieran, azken bost urteetan iraileko azokan Ordiziako Gazta Lehiaketa irabazi zuten artzainek parte hartzen zuten soilik. Gaur egun, azken hamar urteetako irabazleek hartzen dute parte, oinarrietan zehazten den legez.
IDIAZABAL GAZTAREN JATORRIZKO IZENDAPENAK 1989az geroztik parte hartzen du lehiaketan eta elkarteak ematen dituen aholkuek eta jarraibideek izugarrizko garrantzia dute; artzainen elkarteek ere laguntza paregabea eskaintzen dute.
Orain dela hogeita hamar bat urte URREZKO KUTXA GARAIKURRA sortu zen. Azken 10 urtetako txapelketetan lehen postua hiru aldiz irabazi duen gaztagileari ematen zaio sari hau. 2009. urtean, Jesus Ansolak (Elgoibar) jaso zuen lehen aldiz aipatutako garaikurra eta 2013an Ricardo Remirok (Eulate) lortu zuen.
1984 urtetik hona irabazleak horrela banatu dira: 20 gipuzkoar, 7 nafar eta 5 arabar. 2012. urtean aurreneko aldiz artzain bizkaitar batek irabazi zuen lehiaketa, Zeanuriko Jon Etxeberria artzainak, 2015ean bere bigarren garaipena lortuz.
ORDIZIAKO GAZTA TXAPELKETAN 1984TIK AURRERA IRABAZLE IZAN DIREN ARTZAINAK
1984 Ignacio Imaz Irizar (Idiazabal)
1985 Santos Fernández Machinabeita (Alsasua)
1986 Eugenio San Román Txitxarro (Alsasua)
1987 Rosita Agirre Murgi (Eulate)
1988 Jesús Mª Imaz Insausti (Idiazabal)
1989 Nicolás Remiro Murgialdaiz (Eulate)
1990 Miguel Mª Agirre Amiano (Alegia)
1991 Martín José Eizmendi Iza (Errezil)
1992 Guillermo Zugazua Saez de Nanclares (Zuazo de San Millan)
1993 Julián Etxeberria Iztueta (Berastegi)
1994 Mª Concepción Aldasoro Begiristain (Mutiloa)
1995 Félix Goiburu Errazkin (Segura)
1996 Domingo Goiburu Urrestarazu (Idiazabal)
1997 Jesús Aramburu Urbieta (Idiazabal)
1998 Jose Luis Pérez de Albeniz (Egino)
1999 Arantza Segurola Oiarzabal (Legazpia)
2000 Mª Carmen Pérez de Albeniz (Muniain)
2001 Jose Ignacio González de Heredia (Larrea)
2002 Mª Ángeles Iñurrategi Arocena (Zerain)
2003 Pascual López de Uralde Ruiz de Azua (Larrea)
2004 Ángel Errazti Oñaderra (Azpeitia)
2005 Jesus Ansola Juaristi (Elgoibar)
2006 J. Aranburu Elkartea (Idiazabal)
2007 Jesus Ansola Juaristi (Elgoibar)
2008 Rikardo Remiro (Eulate)
2009 Jesus Ansola Juaristi (Elgoibar)
2010 J. Aranburu Elkartea (Idiazabal)
2011 Rikardo Remiro ( Eulate)
2012 Jon Etxeberria (Zeanuri-Bizkaia)
2013 Ricardo Remiro (Eulate)
2014 Karmele Murua (Segura)
2015 Jon Etxebarria (Zeanuri)
2016 Joseba Insausti (Ordizia)
2017 Luis Odriozola (Aia)
GAZTAREN III. NAZIOARTEKO KONGRESUA. ORDIZIA 2018. URRIAK 4 ETA 5
Gazta kongresuaren 2018ko ekitaldiak ezaugarri bereziak ditu aurreko Mendiko Gaztari eskainitako kongresuarekin alderatuz. Gainera, 750. urteurreneko ospakizunen ekitaldi programan EHUko Uda ikastaroen programan barneratua dago.
Lehen bi ekitaldiak Trashumantzia edo mendi artzaintzaren ingurukoak izan baziren, oraingo honetan kofradiak gai hau mantentzeaz gainera, kongresuaren iraupena eta edukia zabaldu nahi izan du, beti ere Kofradiak urtean zehar defendatzen dituen jarduerekin lotura zuzena mantenduz, hau da, gure artzainak eta euren jarduerari lotuta.
- MENDIKO GAZTAren ekoizpena orokorrean, IDIAZABAL GAZTA bereziki eta azken honi lotuta TURISMOA ETA GASTRONOMIA jorratzen duten aktore desberdinen arteko elkargune bat antolatzea.
- Idiazabal Gazta balioan jartzea hainbat ikuspuntutatik.
- Artzain jardueran, elkartruke eta komunikaziorako baliagarria izan daiteken tresna bat izatea.